MUSEUM OCH KONTOR

Besök vårt båtbyggarmuseum! 

I museet visas utställningar om skepps- och båtbyggeri förr och nu samt en utställning om storbåtar. Här finns även kontor. Vi tar gladeligen emot förhandsbokningar till vårt museum! Sjökvarteret kan besökas alla dagar året om och museet håller öppet vid tidsbestämda gruppbokningar från 10 personer. Grupper erbjuds även 1 timmes guidad tur i Sjökvarteret på svenska eller engelska. Kontor och reception är öppet alla dagar från i mitten på juni till början på augusti, under våren och höst är det öppet tre dagar i veckan och på vintern är det stängt. Det är även öppet under de marknader och evenemang som arrangeras såsom Tjärmarknaden, Åland Grönskar, Sjödagarna, Skördefesten samt Julmarknaden. En utställning med historiska bruksbåtar finns i Båken, en kopia av den båk som en gång i tiden stod på Kobba klintars lotsplats. Sommaren 2012 öppnades det nya Marinmotormuseet . Här visas kultändare och andra historiska båtmotorer av vilka flera är i funktionsdugligt skick.

FÖRENINGAR 

På fotot till vänster syns Östra Smedjan samt en skylt som visar vägen till övriga smedjor. Sjöfararkapellet som visas på det högra fotot presenteras mer längre ner på denna sidan.

Föreningen Albanus

Galeasen Albanus seglar huvudsakligen med ungdomar men man kan boka fartyget även för privata ändamål som släktträffar, födelsedagar och bröllop eller kulturella evenemang samt företagsseglingar och representation. För mer information: www.albanus.ax.Tel: +358-(0)18-17545.

.

Ålands Skötbåtsförening

Skötbåtsföreningen är en ideell förening med säte i Mariehamn på Åland. Föreningen har som syfte att öka kunskapen om och intresset för traditionella bruksbåtar. Det gör föreningen föreningen bland annat genom att verka för bevarandet av gamla båttyper. För mer information: www.skotbatsforeningen.ax.

tel. +358(0)0452700318

Smedjan

I smedjan kan du se traditionellt åländskt järnsmide utföras av medlemmar i Hantverksföreningen Östra smedjan. Smidesarbeten utförs på beställning. Bert Johansson+358-(0)40-7482943. Ordf. Simon Påvals tel. +358-(0)457-5640603

Kultändarverkstaden

Fr.o.m. hösten 2003 hyr Ålands Energi- och Sjöfartstekniska Förening in sig i Sjökvarterets befolkningsskydd. Den huvudsakliga verksamheten består i att restaurera kultändarmotorer och andra äldre motortyper. En del av dessa motorer kan ses i det nya Marinmotormuseet. Tel. +358-(0)40-7237220.

 

Marinmotormuseum Tel.+358-(0)40-723 7220.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sjöfararkapellet

Sjöfararkapellet byggdes av frivilliga krafter från Europa och invigdes 2008. Det står alltid öppet för stillhet, tystnad och tanke. Alla religioner är välkomna. Det är idag en populär plats för vigslar, dop och minnesstunder.

Sjöfararkapellet är nog en av Åland mest fotograferade byggnader. 

Därmed rekommenderar vi bokning i god tid via Sjökvarteret. För mer information kontakta Sjöfararföreningens koordinator Marie Sophie Wetterhoff tel. +358(0)40-5240080 eller soffi@aland.net.